De Paardenvissers

Oostduinkerke is erin geslaagd om een stukje authentiek Noordzee-erfgoed te bewaren: garnaalvisserij te paard. Van half juni tot half september trekken de paardenvissers met hun trouwe Brabander nog steeds het zachte strand van Oostduinkerke op om op artisanale wijze de grijze garnalen uit de Noordzee te vissen. Een eeuwenoude traditie dat tot op de dag van vandaag wordt behouden en dat nergens anders ter wereld nog te zien is.

Winkelen aan de Belgische Kust

Een wezenlijk onderdeel van een vakantie of een kort verblijf aan de kust, is zeker het shoppen. En dan zit je natuurlijk goed in Nieuwpoort. Winkelstraten als de Albert I-laan of de Lombardsijdestraat in Nieuwpoort-Bad kunnen gerust vergeleken worden met de welgekende shopping-straten in vaak veel grotere steden in het binnenland.
Je kan ook gaan winkelen in Oostende, Brugge en Knokke.

Provinciedomein Raversijde

Provinciedomein Raversijde is een uitgestrekte vlakte van bijna 50 hectaren dat sinds 1988 als recreatie en cultureel domein dienst doet. Het domein werd uitgebouwd rond het voormalig Koninklijk Domein van Leopold II. Door zijn rijke geschiedenis biedt het domein een unieke kijk op de militaire achtergrond van de Belgische kust. Je kan er onder andere het Openluchtmuseum Atlantikwall, een uitzonderlijk goed bewaard deel van de verdedigingsgordel uit de Tweede Wereldoorlog, bezoeken, of je onderdompelen in het leven van de Middeleeuwse vissersnederzetting Walversijde dat sinds 1992 wordt opgegraven.

De Kusttram

De Kusttram voert je veilig langs de kustlijn van Knokke tot Adinkerke. Met zijn 67 km spoor is de Kusttram de langste tramlijn van de wereld. In 2 uur en 23 minuten brengt de Kusttram je als het ware van de grens met Nederland bijna tot in Frankrijk. In de zomermaanden rijden er 6 trams per uur in beide richtingen over de hele lijn. In het tussenseizoen komt er om het kwartier een tram voorbij. In de winter om de 20 minuten.

Brugge

Op slechts 20 minuten rijden van Sunparks ligt één van de mooiste steden van België. Brugge is zo uniek, dat UNESCO in 2000 de volledige historische binnenstad op de lijst van werelderfgoed heeft opgenomen. Tijdens wandeling door het centrum van Brugge duik je als het ware de Middeleeuwen in. In geen enkele stad werden huizen en monumenten uit die tijd zo goed bewaard. De talrijke musea vertellen de rijke geschiedenis van de stad. Maar Brugge is ook een hele romantische stad, met tal van verlaten steegjes en heerlijke restaurantjes om bij kaarslicht te dineren.

Golf ter Hille

Koksijde Golf ter Hille vult een leemte in voor de golfliefhebbers aan de Westkust. Niet alleen onder de bewoners, maar ook onder de toeristen en tweedeverblijvers in Koksijde bevinden zich namelijk heel wat potentiële golfspelers. Golfspelers moesten vroeger uitwijken naar terreinen aan de Oostkust (Royal Ostend Golf Club (De Haan), Wellington Golf (Oostende), verder weg in de Westhoek (Palingbeek Ieper, Ieper Open Golf) of zelfs in Noord-Frankrijk (Golf de Dunkerque in Bergues). Dat het golfterrein in Koksijde aan een reële behoefte voldoet, bewijzen de eerste cijfers van het ledenaantal (850). Er is de driving range, de Hazebeekcourse (9 holes) en de Langeleedcourse (18 holes).

Westhoek duinen

Het natuurreservaat De Westhoek is met zijn 345 hectare het grootste duingebied van de Belgische kust. Het is tevens, samen met de Hoge Venen, het oudste Vlaamse staatsnatuurreservaat (1957).

Door zijn omvang vind je in de Westhoek zo goed als alle soorten begroeiing van kalkrijke duingebieden aan. Het is ook hier in de Westhoek dat je de verschillende stadia van ontwikkeling van duinen kan waarnemen. 

Wandelen in de Westhoek is een ware verademing en ook eenvoudig door de goed aangegeven paden. Let wel dat bij droog weer wandelen in het zand een ware beproeving kan zijn en dat wandelen bij regenweer sommige delen onderstroomd kunnen zijn.

Koning Albert-I monument

Het Koning Albert-I monument is een oorlogsmonument in de Belgische kuststad Nieuwpoort. Het staat net buiten de oude stadskern, op de rechteroever van de IJzer, bij het sluizencomplex de Ganzepoot. Het monument werd opgetrokken in 1938, naar ontwerp van Julien de Ridder, ter ere van Koning Albert I en de Belgische troepen in de Eerste Wereldoorlog.

Het monument is cirkelvormig, met een diameter van 30 meter. Het telt tien zuilen met een vlakke doorsneede van 1 meter op 2 meter, gebouwd uit bakstenen uit de IJzervlakte. Bovenop ligt een cirkelvormige balk, met een omtrek van 100 meter. Op deze ringbalk ligt een wandelgang met oriëntatietafels. Het geheel staat op een kruisvormig terras van 2500 m².

Op het centrale binnenplein staat een standbeeld van Koning Albert I te paard. Het ruiterstandbeeld is het werk van Karel Aubroeck. Op het plein voor het Albertmonument is een monument voor de Engelse troepen opgetrokken. Dit monument bestaat uit een gedenkzuil, met erop de namen van gesneuvelden, bewaakt door leeuwen.

Het gebouw werd ingewijd op 24 juli 1938, in het bijzijn van Koning Leopold III, Koningin Elisabeth, Prins Karel, Prins Boudewijn en Prinses Josephine-Charlotte. Het geheel werd in 1999 ook als beschermd monument geklasseerd.

Zeilschip Mercator

Niet alleen de Ijslandvaarder Amandine, maar ook de Mercator maakt een groot deel uit van het Oostendse maritiem erfgoed. Het zeilschip dat in 1932 werd gebouwd, was een opleidingsschip voor de officieren van de Belgische handelsscheepvaart.

De Mercator heeft tientallen kruistochten op zijn naam staan. Het was ook dat schip, dat in 1936 de stoffelijke resten van pater Damiaan overbracht naar België. In 1960 werd het zeilschip definitief uit de vaart genomen. Sindsdien doet het dienst als museumschip.

De Mercator ligt verankerd in de jachthaven tussen het station en het stadhuis van Oostende. Het originele interieur bleef al die jaren goed bewaard. Ondertussen kreeg het de status van beschermd monument. Het schip geniet een grote bekendheid in België en krijgt jaarlijks duizenden bezoekers over de vloer. Op aanvraag kan je ook familiefeesten organiseren aan boord.

Dodengang

De Diksmuidse Dodengang is het enige bewaarde Belgische loopgravenstelsel uit de Eerste Wereldoorlog. In 2014 is het bijhorende interpretatiecentrum volledig vernieuwd. Aan de hand van vijftien interactieve applicaties, levensgrote foto’s, films en meer dan honderd originele objecten ontdek je hier het verhaal van de beruchte Dodengang.

Er is ruime aandacht voor leven en dood in de Belgische loopgraven en de persoonlijke verhalen van de gesneuvelden kruipen onder je huid. Je loopt er over een gigantische luchtfoto uit 1916 waarmee je het landschap van toen en nu kan vergelijken. Naast het Belgische loopgravennetwerk is sinds vorig jaar ook een Duitse bunker in het parcours opgenomen die toelaat beide zijden van het oorlogsverhaal te vertellen.

Tijdens de oorlog de hel van de soldaten, sinds 1919 een toeristische trekpleister die niemand onberoerd laat.

Last Post Ieper

Iedere dag even voor 20 uur legt de politie het verkeer stil aan de Menenpoort: het dagelijks leven houdt even halt om doorheen de Last Postplechtigheid terug te keren naar '14-'18 en de gevallen soldaten te eren en gedenken.

Als plaats werd de Menenpoort gekozen, de plaats waarlangs vele soldaten naar het front trokken, velen om nooit meer terug te keren.

De Last Post is oorspronkelijk het klaroengeschal dat in het Britse en andere legers het einde van de werkdag aankondigde. In de context van de Last Postplechtigheid staat het voor een definitief vaarwel aan de gesneuvelden.

Gelijkaardig is het met de Reveille, die traditioneel gespeeld werd bij het aanvang van de dag, om de troepen wakker te maken en hen tot de plicht op te roepen. In de context van de Last Postplechtigheid symboliseert de Reveille niet enkel het terug keren naar het dagelijkse leven na de plechtigheid, maar eveneens de verrijzenis of het ‘eeuwig leven' van de gesneuvelden.

Ijzertoren

In 1951 werd de eerste paal ingeheid, in 1952 de eerste steen ingemetseld. De nieuwe crypte werd ingewijd in 1958, de Toren in 1965. De IJzertoren is +/- 84 m hoog, telt 22 verdiepingen en herbergt het Museum aan de IJzer.

Brouwerij Westvleteren

De benaming ‘Trappistenbier’ is juridisch beschermd en mag alleen gebruikt worden voor bier gebrouwen door Trappistenmonniken in hun klooster.

Van alle Belgische bieren zijn er maar zes die de naam Trappist mogen dragen: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. Enkel deze zes bieren worden gebrouwen binnen de muren van een trappistenabdij. U herkent ze aan het logo.